30-05-2023

Wat komt er allemaal kijken bij een autoverzekering voor een elektrische auto?

Elektrische auto’s zijn steeds meer in trek. Natuurlijk wil je jouw elektrische auto goed verzekeren. Heb je hiervoor een speciale verzekering nodig?

Wat komt er allemaal kijken bij een autoverzekering voor een elektrische auto?

Een autoverzekering is erg belangrijk, sterker nog het is in Nederland zelfs verplicht. Dit is niet voor niets. Wanneer je onverzekerd de weg op gaat, kun je een boete krijgen. Wanneer je schade aanricht met een onverzekerde auto kun je zelfs in grote financiële problemen komen. Je bent met een autoverzekering namelijk gedekt voor de schade die je aanricht aan anderen of aan je eigen voertuig bij bijvoorbeeld een ongeluk. Je wilt dit dan natuurlijk wel zo voordelig mogelijk, dus hoe kies je een goedkope autoverzekering en hoe bereken je de kosten van een autoverzekering? Daar vertellen we je alles over in dit artikel.

Een goedkope autoverzekering voor een elektrische auto

Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen. Ten eerste kun je kiezen voor een WA verzekering voor je auto. Deze verzekering is wettelijk verplicht. Met deze verzekering ben je verzekerd voor schade die je aanricht bij anderen en dit is in de meeste gevallen dan ook een goedkope autoverzekering. Wil je liever een uitgebreidere autoverzekering? Dan kun je kiezen voor een WA beperkt casco verzekering of een All Risk autoverzekering. Wanneer je kiest voor een WA beperkt casco verzekering ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen voertuig. Dit is bijvoorbeeld aan te raden wanneer je een nieuwe auto hebt gekocht. Met een All Risk autoverzekering ben je zo uitgebreid mogelijk verzekerd. Wanneer je auto total loss is verklaard, zul je dan ook de dagwaarde van je auto krijgen.

Is het verzekeren van een elektrische auto duurder?

In principe heb je geen speciale autoverzekering nodig voor een elektrische auto wat invloed heeft op de prijs. Toch is een elektrische auto vaak duurder in aanschaf en is vooral de accu die in de auto zit erg kostbaar. Wanneer de prijs van een auto hoger is, heeft dit ook invloed op de kosten voor de autoverzekering en kan deze dus hoger uitvallen dan bij een andere auto. Verder kun je wel kiezen voor een aantal aanvullende verzekeringen speciaal voor elektrische auto’s. Zo kun je bijvoorbeeld eventuele schade aan je laadpaal meeverzekeren als deze niet ergens anders is verzekerd.

De kosten berekenen

Deze verschillende soorten autoverzekeringen brengen natuurlijk verschillende kosten met zich mee. Daarnaast zijn nog een aantal factoren belangrijk om een autoverzekering berekenen. Ten eerste is je kenteken, postcode en geboortedatum belangrijk. Dit klinkt misschien gek, maar dit heeft invloed op het risico op eventuele schade. Wanneer je bijvoorbeeld jong bent en nog niet zo lang je rijbewijs hebt, is het risico op schade groter dan wanneer je een ervaren bestuurder van middelbare leeftijd bent. Verder is het aantal schadevrije jaren en het aantal kilometers per jaar dat je rijdt van invloed op de kosten van je autoverzekering. Ook dit beïnvloedt namelijk het risico op schade. Tegenwoordig kun je gelukkig gemakkelijk online deze gegevens invullen in een tool. Deze tool laat je vervolgens de beste mogelijke autoverzekeringen zien, zodat jij de beste keuze kunt maken.

Kortom, voordat je een autoverzekering afsluit is het belangrijk om goed na te denken over de dekking die bij jou past. Daarnaast zijn een aantal factoren van belang om in gedachten te houden bij het bereken van de kosten van jouw autoverzekering, zoals je leeftijd, aantal schadevrije jaren en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt.